O mnie

obiady dwa

Gotowanie, mimo że amatorka ze mnie ogromna to niezaprzeczalnie moja pasja. Niestety nie zawsze czas na gotowanie jest, ale w tym tygodniu udało mi się upichcić dwa pyszne obiady, efektowne, a do tego proste i wcale nie takie drogie. Na zdjęciach nie widać, jak dobrze się prezentowały, wywoływały ślinotok i generalnie powodowały chęć dokładki :D



1. Makaron z pesto bazyliowym, suszonymi pomidorami, serem mozarellą i oliwkami.


Składniki:


  • 250 gram makaronu penne
  • słoiczek pesto bazyliowego (ja miałam robione domowo, ale praktycznie w każdym sklepie dostaniecie)
  • pół słoiczka suszonych pomidorów
  • kulka mozarelli
  • czarne oliwki (ilość wedle smaku)
  • 10 dag szynki parmeńskiej (może być też wędzona)

Przygotowanie:

Makaron gotujemy na sposób aldente. Odcedzamy i przekładamy spowrotem do garnka, w którym makaron się gotował. Do makaronu dodajemy pesto i mieszamy. 

Kroimy oliwki, mozarellę, suszone pomidory i szynkę. 

Makaron z pesto wykładamy na talerz. Posypujemy mozarellą, następnie szynką, oliwkami i pomidorami. I już! Smacznego! ;))

2. Schab w sosie grzybowym z młodymi ziemniaczkami i miksem sałat. 



Składniki:

  • 300 gram schabu bez kości
  • 6 młodych ziemniaczków
  • 1 pomidor
  • 10 dag suszonych prawdziwków
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy (marynowany zielony pieprz, sól, pieprz, papryka, tymianek, zioła prowansalskie, gorczyca, estragon, ziele angielskie, liść laurowy)
  • świeży koperek
  • bulion 250 ml
  • miks sałat
  • 3 łyżki śmietany

Przygotowanie:

Ziemniaków nie obieramy (bo nowe), gotujemy w osolonej wodzie.

W międzyczasie kroimy na plastry schab, rozbijamy go trochę, każdy obtaczamy w mące, przyprawiamy pieprzem, solą. 

Schab smażymy na dwóch łyżkach oliwy z oliwek, aż zbrązowieje. Zalewamy schab bulionem i dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy oraz suszone grzyby. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut.

Kroimi pomidory. Sałaty mieszamy ze sobą i polewamy łyżką oliwy z oliwek.

Powracamy do schabu, dodając trzy łyżki śmietany. Mięso wyjmujemy, a sos gotujemy jeszcze przez ok. 2-3 minuty.

Wszystko układamy ładnie na talerzu i posypujemy koperkiem. 

Smacznego! ;))

3. Zupa kalafiorowa. 




Składniki:

  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • warzywa na bulion (marchew, seler, korzeń pietruszki, cebula, por)
  • kalafior
  • groszek mrożony pół paczki
  • brukselka
  • makaron świderki pół paczki
  • ziele angielskie, sól, pieprz, liść laurowy (jak ktoś chce może dorzucić kostkę rosołową)
  • świeży koperek
  • mały kubek śmietany 12%

Do garnka wkładamy skrzydełka, warzywa na bulion, zalewamy ok 1,5 litra wody. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy.  Gotujemy, aż warzywa staną się bardziej miękkie.

W międzyczasie gotujemy makaron na sposób aldente.

Gdy warzywa staną się miękkie, dodajemy różyczki kalafiora, groszek, koperek, brukselkę. Gotujemy aż do miękkości kalafiora. 

Dodajemy śmietanę (uważamy, aby się nie zwarzyła)

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Makaron wykładamy na głębokie talerze. Dolewamy zupy.


Wszystkie potrawy są na dwie osoby, a zupa nawet na cztery, bo jedliśmy ją przez dwa dni. 











Brak komentarzy :

Prześlij komentarz